Bu haftaki Ekonomist dergisinde, pazarlama iletişiminin usta kalemi Fatoş Bozkuş'un köşesinde Teachtising ve Mr.Maana'yı anlattık.
Haberin texti:
Bu yöntem marka mesajınızı tüketiciye öğretiyor
Her dönem yeni reklam yöntemleriyle tanışan pazarlama iletişimcileri için son yöntem "odakla, düşündür, öğret" adımlarından oluşan Teachtising. Bu yöntem öğreten reklam formatı olarak tanımlanıyor. Bu yöntemi Novamaks Teknoloji'nin iki ortağı Silva Demirci ve Melik Çelikoğulları geliştirmiş. Kurdukları www.mrmaana.com sitesinde bilgiye dayalı soruları içeren yarışmalar düzenleyen iki ortak bu soruların içine markalarla ilgili sorular da eklemiş. Bu sorular, marka mesajını iletmeye yönelik hazırlanmış sorular oluyor. Örneğin X markasının kuruluş tarihi soruluyor ya da şirketin çıkardığı yeni bir ürünün özellikleri konu oluyor. Bilemeyen üyeler, süre dolduğunda sorunun cevabını görüyor.
Yeni bir bilgi yarışına katılan üyeye, marka sorusu olarak yine aynı soru soruluyor. Böylece hem üyenin kafasına o mesajın iyice yerleşmesi sağlanıyor hem de mesajı kaç oyundan sonra net olarak hatırladığı görülebiliyor. Sitenin bugün 18 bin üyesi bulunuyor. 5 ay önce yayına girmesine rağmen Home Store'dan Brillant'a kadar 20'nin üzerinde şirket ve marka bu hizmetten yararlanarak marka mesajını iletmiş.
Son yıllarda tüketicilerin çok fazla reklama maruz kaldığını ancak insanların bu mesajları fark etme ve hatırlama oranlarının giderek düştüğünü söyleyen Melik Çelikoğullan, bu yöntemle tüketicilerin mesajı isteyerek aldığını ve mesajı hatırlama oranının ise çok yüksek olduğunun altını çiziyor. Bilgi yarışmasında eğlence, rekabet unsurlarının yanında ödül sisteminin de olduğunu belirten Çelikoğulları, yöntemin ücretlendirilmesinin de süre bazlı yapıldığını anlatıyor.
Sonı bankasının en büyük güçleri olduğunu söyleyen Çelikoğulları, bu yöntemi internetin dışındaki mecralara da taşıyabileceklerini vurguluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder